CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, May 20, 2010

Chilli Crab

Ingredients
Ketam Bunga
Bwg Merah, Garlic, Halia (Slice)
Cili hijau, cili merah, cili padi
Cili Boh
Telur
Sos tomato
Sos Cili
Nenas, Tomato, cauliflower,(sbrg vege yg dirasakan sesuai)


Besihkan ketam, & ketuk sikit ketip die. Motif bukan menghancurkan ttp supaya retak sikit cangkerang tu & senang dimakan. Kalo restoran 5* die sediakn tukul. Drpd ssh2 na bertukul time makan baik kt ketuk awal2 kan. Anyways kuah pon akn menyerap dekat isi ketam dgn lebih jitu kalo kita ketuk sikit


Lumur sikit garam dekat ketam. Diulangi sikit je, buat rasa & goreng separuh masak.Dalam seminit dua. Jangan lelama nanti isi ketam jadi keras n kecut. In fact kalo lelama isi yg kat ketip tu jadi melekat kat cangkerang & degil na kua


Bile cangkerang dah tuka warna merah bole angkat ketam & set aside


Set aside separuh dr minyak goreng ketam tadi & gunakan excess oil yg ader tuk tumis, bwg merah, garlic n halia sampai wangi


Masukkan cili boh & tumis sampai garing. Kalo suke extra hot, letak lebih sikit cili boh ni.


Masukkan cili merah, cilihijau & cili padi. Kalo gila pedas sgt, uols na cmpk 3 genggam cili padi pon tape.. tp kalo kne buasir jgn cr saya. Yeay cooking i ader kaler ijo!! Ko ttp karnivor sabya... Time ni bole masukkan vege keras spt carrot & cauliflower kalo uols suke

Masukkan sos tomato dlm setengah senduk & sos cili setengah senduk. Pastu masuk satu cawan air or lebih tuk gravy


Ini adalah gula ya kawan-kawan. Motif yg ingin ditegaskan, resepi ni masam, pedas, manis. So kalo na sedap, gula mmg kne lebey. Okey skrg stgh senduk gula kasik taruk dlm. Jgn lupa sedikit garam sbg perasa

Okey ni part plg best, pecahkan sebiji telur. Today ketam saya sikit, so letak satu je. Kalo ketam uols byk, kuah pon buat byk, depends la brpa biji telur uols na cmpk masuk.


Agak2 kuah da cantik sebati ngan telur cam kuah kantonis tu....


Masukkan ketam yang da separuh goreng tadi


Last skali masukkan final touch spt vege2 yg lembut spt tomato & nenas. If u dont like runny gravy, uols bole letak tepung jagung sbg agen pemekat. Let it simmer for few minutes... bia isi ketam masak& serap rasa kuah. Baru wallaaaaahh!




Sapa yang ta suke makan ketam, Angkat tgn??? Korang adalah antara manusia2 yg dlm kerugian sbb ta rasa salah satu kenikmatan hidup. Ketam kowt.... Kalo tgk westerners, dorg suka sgt makan lobster, kt yg kat msia ni, berserah makan ketam jela. Na beli lobster satu ketip je da berapa ratus plak??? In fact harga pasaran ketam bunga kat msia ni RM33/kg ye kawan2... Kalo na cari kat gerai2 biasa mmg ssh na dpt lauk ketam sbb die mahal n pengusaha gerai ta brani tanggung risiko beli ketam. Maybe ader here & there tp ssh na jumpa. Kalo ader pon kodai cino, melayu?? haremmm. Ketam mmg ader kat kedai2 seafood tepi laut, tu pon satu serving da 50++. Tapi bila masa pulak ko na cari laut,semata-mata na mkn ketam kan.. Kalo kat kl ni yg serve ketam cuma restoran 5* shj. Satu serving at least da cekik ko 80/90++. Sbb tu saya suka masak ketam, motif sbb suka mkn ketam. Ironinya, fam saya, kwn2rapat & sidia pon suka mkn ketam. So seronok la masak tuk org tersayang kan :) Resepi ni sng je kwn2, 15 minit chap chap choy bole siap kot. Saya gunakan resipi yg sama tuk masak ikan sweet sour cuma ta letak telur. Masa CNY aritu, sy tgk chef wan msk chilli crab, relatifnya resepinya lebih kurg sama, cuma bezanya chilli crab die lebih byk warna hijau dr saya. LOL selamat mencuba!!


nota kaki : Pix in a process tgh masak mmg kelabu asap sket ya kawan2 sbb ta pake flash n kuali da tentu berasap-asap. Tp warna kuah die kan uols, FYI mmg merah menggoda mcm yg serving last skali.Yg tu bole pake flash sbb bukan atas dapur & dah ta berasap. Tunggu larh na beli dslr blum mampu...

0 comments: