CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, July 24, 2011

Aglio Olio Pasta

Hai, bertemu lagi kita di Sabya Kitchen!!! Bagaimana dengan resepi minggu lepas, kawan kawan dah cuba ke belum?? Haa resepi ta sedap?? Bukan salah resepi tu, ni mesti kawan kawan keliru mana satu garam mana satu gula kan...baik mengaku!! Hehe, BERANGAN na jadi Rachel Ray. Maklumlah AFC tengah buat open casting celebrity chef. Haizz ta serik lagi tu lepas kena tendang dari Masterchef arituh. HAHA. Okeyla hari ni na share ngan korang resepi yang aku selalu masak di waktu malas, miskin & lapar. Walaupun berbunyi sedikit glamer, Aglio Olio nama diberi tapi trust me resepi ni sap soi je dan boleh siap dengan 5 langkah mudah. Masak megi kari telur pon lagi lama tau. Aglio Olio ni pon dah menjadi kegemaran BFF aku. Siap kol tengah malam, tanya resepi. Hehe. Walaupun simple, tapi ia sangat sedap dan ta memuakkan. Sangat sesuai bagi mereka yg mengamalkan gaya hidup sihat mahupun vegetarian!! Bagi kami yang karnivor ni, daging sembelih kena ada. Hehe



Sebarang Pasta
Olive oil
Chopped garlic
Mushroom (Herbivor) /Chicken (Karnivor) / Seafood (Omnivor??)
Diced Tomato
Parsley/Celery
Cili Padi Merah (untuk hantu pedas)
Crushed black pepper

*on bold itu adalah main ingredients. 4 barang ni kalo ader da kira olio da. Yang lain tu optional sebagai pelakon tambahan sahaja


Ini saya masak untuk portion sorang. Buh Olive oil. Saute crushed garlic sampai wangi.


Masukkan cendawan atau ayam. Saute lagi


Masukkan tomato, kemudian campak masuk sayuran hijau buat penyedap mata memandang. Biasa omputeh letak parsley/celery. Orang melayu boleh letak hirisan cili padi jika suka. Kemudian perasakan dengan garam. Kalau ta letak garam, tawar cewer pulak nanti.


Masukkan pasta. Saya suku guna Spagetti n1 untuk Aglio Olio. Ini nota penting. Untuk lebih sedap, moist dan thicken the olio in natural way, rebus pasta tos air sap sap soi dan terus tuang masuk pasta dalam rencah tadi. Reserved 5% of the excess water dari rebusan pasta tadi and tuang dalam rencah olio bersama dengan pasta. Means jangan tos sampai kering kontang. Kita bukan na Olio berkuah, just nice to moisten it. Paham ta?? Sila buat buat paham.


Semburkan crushed black pepper sesedap rasa. Boleh perah sedikit lemon juga time ni kalau anda jenis kuat masam. Saya ta minat ohhh



Selepas kita main campak-campak sume barang tadi dalam kuali yang panas tadi. Ta sampai 2 minit. Gini la rupenye dalam kuali. Gaul 5 saat.


Bon Appetite Senorita ;) Aduihh lapar la pulak, na Olio se-round lagi la.... Happy cooking!!

1 comments:

zahirah ardy said...

ish nampak sodap jang.