CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, September 9, 2011

50 most delicious food around the world by CNN


Here are the top 50 most delicious food around the world by CNN:
(source: Malaysian Digest)

50. Buttered popcorn, United States
49. Masala dosa, India
48. Potato chips, United States
47. Seafood paella, Spain
46. Som tam, Thailand
45. Chicken rice, Singapore
44. Poutine, Canada
43. Tacos, Mexico
42. Buttered toast with Marmite, Britain
41. Stinky tofu, Southeast Asia
40. Marzipan, Germany
39. Ketchup, United States
38. French toast, Hong Kong
37. Chicken parm, Australia
36. Texas barbecue pork, United States
35. Chili crab, Singapore
34. Maple syrup, Canada
33. Fish ‘n’ chips, Britain
32. Ankimo, Japan
31. Parma ham, Italy
30. Goi cuon (summer roll), Vietnam
29. Ohmi-gyu beef steak, Japan
28. Pho, Vietnam
27. Montreal-style smoked meat, Canada
26. Fajitas, Mexico
25. Butter garlic crab, India
24. Champ, Ireland
23. Lasagna, Italy
22. Brownie and vanilla ice cream, global
21. Croissant, France
20. Arepas, Venezuela
19. Nam tok moo, Thailand
18. Kebab, Iran
17. Lobster, global
16. Egg tart, Hong Kong
15. Kalua pig, United States
14. Donuts, United States
13. Corn on the cob, global
12. Shepherd’s pie, Britain
11. Rendang, Indonesia
10. Chicken muamba, Gabon
9. Ice cream, United States
8. Tom yum goong, Thailand
7. Penang assam laksa, Malaysia
6. Hamburger, Germany
5. Peking duck, China
4. Sushi, Japan
3. Chocolate, Mexico
2. Neapolitan pizza, Italy
1. Massaman curry, Thailand

Penang Assam Laksa no. 7 okay !!! Malaysian should be proud of this. Tiba-tiba teringin na belajar buat laksa penang. Dengar macam senang je na buatnya. Tapi bukan semua resepi sedap. Laksa Penang yang paling sedap aku pernah makan adalah di Kuala Kedah and ada satu di Langkawi. Memang terbaik kuah dia terasa lemak ikan, isi ikan, cukup masam pedas and kuah sedang elok pekatnya. Laksa ni sedap pakai ikan kembung or jenis ikan yang isi die berlemak. Aku paling benci orang masak laksa penang pakai ikan sardin. Ta sedap langsung. Contohnya outlet AhCheng Laksa, depa pakai ikan sardin. Buat malu ja kalau orang puteh dtg Malaysia na makan laksa makan kat AhCheng mesti terus pertikai asal laksa penang bole dapat no.7. Sebagai orang johor, of cos aku suka makan laksa johor juga. Tapi so far aku cuma pandai buat laksa nyonya dengan jayanya. Mak aku kan orang Melaka so aku dah inherit resepi tersebut. Dah banyak perut dah aku sumbat dengan laksa nyonya ni termasuk bos yayasan al-bukhary & bos jakel. Depa cakap sedap. harap ta pura-pura lah. Haha. Oke next, na belaja buat laksa penang pulak. Kasi bankrap itu sardin AhCheng!! Keji gila kau. kbye.

Nota Kaki: Rumah aku ni selera johor, jadi asal open house ja setiap tahun mesti na jamu soto. Esok korang datang umah aku jangan cari laksa sampai ke dapur pulak, memang ta jumpa la gamaknya.

0 comments: