Pee-kaa-boo!!!! Lamanya kita ta masak.... Tu la kau sibuk memanjang, pijak dapur pon da ta sempat. Tapi memandangkan kecintaan terhadap dunia masakan ni mmg menebal pada tahap PASSION gils lah kan, so yeah!! Oke food blogging ni mmg dah jadi impian kita sejak dulu lagi cuma masa je yang ta mengizinkan. Lagi satu kita cuma akan food blog benda yang kita slalu masak n konfem sedap ikut anak tekak kita bukan main tangkap muat je. Uols bole review balik old post kita under category sabya kitchen, sume recipe kat situ adalah fav food kita. Kita suka masak sendiri benda yang kita suka makan :) Today, kita nak share resepi Fish&Wedges. Kalau awak na tau, kita suka makan WEDGES sama macam kita suka pakai WEDGES!!! Yes i dont wear heels :) So today, kita na share dgn awak camne na buat wedges sendiri kat rumah. Murah n Sedap!!!
Masukkan suma bahan untuk batter ikan & kacau. Letak air skit kalo pekat sangat. Ala macam na buat cekodok la ni :) Tepung tu tade sukatan tapi ikut ratio yang kita bagi tau. awak pandai2 la agak2. Tapi jangan derhaka dengan resepi, DAULAT nanti. Hehe. Kalau ader potato flour lagi bagus, crispy abes :) Kalau ikut omputeh, batter fish die biasanya letak beer sbb tu rangup. kita ta kan na letak beer pulak kan... Substitute nye letak 1 or 2 sudu butter. Because butter boleh rangupkan batter. ta caya cuba try. DIJAMIN!!
Masukkan ikan kat Batter tadi pastu kacau. Kalau awak na tau white frozen fish ni murah je. Kalau beli kat Car4 or Tesco pon satu paket dalam 3 Slice ta sampai 4 hengget. Tapi kena basuh dengan lemon bersih2 utk hilang kan hanyir die. Pastu kena keringkan gils gils baru celup ke dalam batter. Make sure kering tau, kalau bole perah, perahlah. Pastu Goreng Time!!!
Lebihan batter ikan tadi kita guna untuk buat batter wedges. Masukkan suma bahan yang kita da tulis kat atas tu kat dalam batter ni. Memang batter wedges ni berempah skit baru sedap!! Kalau na cantik, letak serbuk kunyit sket baru cantik wedges awak. Wedges kita hodoh dan ta berseri sebab tade kaler. Tapi rasa die, komfem lagi sedap dari weges kepsi :) Kita tade serbuk cili/paprika so kita derhaka skit duk gunting2 la cili kering, na blend malas.
Oke sebelum awak lebur kentang ni, rebus dulu tau. Sebenarnya kalau awak ade deep fryer tayah rebus, sbb pressure cooker bole masak kentang keras ni. Kita tade deep fryer so kita rebus dulu kasi senang masak. Rebus dalam air letak garam sikit 8 minit camtu. Tapi sbnrnya kan kalau awak rebus dengan air garam dulu lagi sedap!! Seyes,sebab kita sebenarnya perasakan kentang tu. Kalo trus lebur goreng, nnt tawar cewer macam wedges kat kedai tu,lagi2 yang dipotong tebal, eeewww. Tapi kalo awak sejenis health conscious awak bole ignore garam :)
Garlic butter sauce nila sbnrnya penyedap Fish&chips!! Kalau awak tade garlic spread just campur butter, crushed garlic sket & milk.Kalo ader buttermilk lagi sodap!!! masuk kan bahan ni sume kat microwave seminit, siap trus curah atas fried fish tadi. Heaven okeyh!!! Tartar sauce senang, campur je mayonaise dgn lemon. tambah relish & onion kalo na lagi2 lagi sedap
Fish Batter :
Cod/ Dory/ Fillet/ Any White fish
Plain four Tepung gandum 2/5
Corn flour Tepung jagung 2/5
Rice flour/Potato flour Tepung beras/ Tepung Kentang 1/5 (ratio)
Salt Garam
Pepper Lada Sulah
1tbs of butter Margerin
1 egg Telur
Wedges batter :
Potato Kentang
Use the excessive fish batter & add on Guna lebihan batter ikan & campur
Paprika/Chilli powder Serbuk cili/paprika
coriander Ketumbar
cumin Jintan Putih
crushed garlic Bawang putih hancur
Tartar sauce:
Mayonaisse
Diced Onion
Lemon
Garlic butter sauce:
Garlic Spread
Butter
Buttermilk
*tossed on top of the fried fish Dicurah sedikit atas ikan yang dah digoreng, Alar macam kat manhattan fish market tu :)
Masukkan suma bahan untuk batter ikan & kacau. Letak air skit kalo pekat sangat. Ala macam na buat cekodok la ni :) Tepung tu tade sukatan tapi ikut ratio yang kita bagi tau. awak pandai2 la agak2. Tapi jangan derhaka dengan resepi, DAULAT nanti. Hehe. Kalau ader potato flour lagi bagus, crispy abes :) Kalau ikut omputeh, batter fish die biasanya letak beer sbb tu rangup. kita ta kan na letak beer pulak kan... Substitute nye letak 1 or 2 sudu butter. Because butter boleh rangupkan batter. ta caya cuba try. DIJAMIN!!
Ini la rupanya pas da kacau suku lipat lapan
Lebihan batter ikan tadi kita guna untuk buat batter wedges. Masukkan suma bahan yang kita da tulis kat atas tu kat dalam batter ni. Memang batter wedges ni berempah skit baru sedap!! Kalau na cantik, letak serbuk kunyit sket baru cantik wedges awak. Wedges kita hodoh dan ta berseri sebab tade kaler. Tapi rasa die, komfem lagi sedap dari weges kepsi :) Kita tade serbuk cili/paprika so kita derhaka skit duk gunting2 la cili kering, na blend malas.
Oke sebelum awak lebur kentang ni, rebus dulu tau. Sebenarnya kalau awak ade deep fryer tayah rebus, sbb pressure cooker bole masak kentang keras ni. Kita tade deep fryer so kita rebus dulu kasi senang masak. Rebus dalam air letak garam sikit 8 minit camtu. Tapi sbnrnya kan kalau awak rebus dengan air garam dulu lagi sedap!! Seyes,sebab kita sebenarnya perasakan kentang tu. Kalo trus lebur goreng, nnt tawar cewer macam wedges kat kedai tu,lagi2 yang dipotong tebal, eeewww. Tapi kalo awak sejenis health conscious awak bole ignore garam :)
Mari main masak2.... KACAU KACAU. Ehh awak tau ta kentang ni sejenis makanan murah. Dengan RM4 awak bole dapat satu beg plastik penuh dgn kentang. Tapi kalo beli cheeesy wedges kat kepsi yg cuma ade 5 hiris kentang tu pon da na dekat rm5?? Kita dengar da ade orang jual cheese sauce skarang, so apalagi, try la buat wedges sendiri letak mayo & cheese sauce. Tadaaa. Senang!! Ta sampai 10mins pon buat sume ni & awak bole dapat 25 serving cheesy wedges :)
GORENG!!!! owh k, pas angkat je, kt tau2 dua slice dah kat dalam mulut. Ta reti sabar
0 comments:
Post a Comment