Sebarang Pasta
Olive oil
Chopped garlic
Mushroom (Herbivor) /Chicken (Karnivor) / Seafood (Omnivor??)
Diced Tomato
Parsley/Celery
Cili Padi Merah (untuk hantu pedas)
Crushed black pepper
*on bold itu adalah main ingredients. 4 barang ni kalo ader da kira olio da. Yang lain tu optional sebagai pelakon tambahan sahaja
Masukkan cendawan atau ayam. Saute lagi
Masukkan tomato, kemudian campak masuk sayuran hijau buat penyedap mata memandang. Biasa omputeh letak parsley/celery. Orang melayu boleh letak hirisan cili padi jika suka. Kemudian perasakan dengan garam. Kalau ta letak garam, tawar cewer pulak nanti.
Masukkan pasta. Saya suku guna Spagetti n1 untuk Aglio Olio. Ini nota penting. Untuk lebih sedap, moist dan thicken the olio in natural way, rebus pasta tos air sap sap soi dan terus tuang masuk pasta dalam rencah tadi. Reserved 5% of the excess water dari rebusan pasta tadi and tuang dalam rencah olio bersama dengan pasta. Means jangan tos sampai kering kontang. Kita bukan na Olio berkuah, just nice to moisten it. Paham ta?? Sila buat buat paham.
Semburkan crushed black pepper sesedap rasa. Boleh perah sedikit lemon juga time ni kalau anda jenis kuat masam. Saya ta minat ohhh
Selepas kita main campak-campak sume barang tadi dalam kuali yang panas tadi. Ta sampai 2 minit. Gini la rupenye dalam kuali. Gaul 5 saat.
Bon Appetite Senorita ;) Aduihh lapar la pulak, na Olio se-round lagi la.... Happy cooking!!
ish nampak sodap jang.
ReplyDelete